Nieuws

Bezint eer gij begint..........!

Geschreven door Henk Onderstal in de categorie Algemeen.

Op vrijdag 14 december 2018

Bezint eer gij begint ...................!

Deze week las ik op Linkedin een oproep van TNO. TNO is op zoek naar meetgegevens rond asbestdaken. Dit roept bij mij vragen op!

In 2010 heeft TNO onderzoek gedaan waaruit bleek dat het risico op emissie groter was, dan tot nu toe was aangenomen. In 2018 weet TNO blijkbaar niet (meer) wat voor risico’s de verwijdering van asbestdaken oplevert.

Lees verder

KOVA Opleidingen op diverse lokaties

Geschreven door Henk Onderstal in de categorie Opleidingen.

KOVA Opleidingen op diverse lokaties Op vrijdag 30 november 2018

Ook opleidingen in Limburg

Als Kennis- en Opleidingscentrum zijn in principe de opleidingen niet beperkt tot onze unieke vestiging in Oosterbeek. Bij genoeg deelname kunnen incompany- opleidingen ook verzorgd worden op allerlei locaties in Nederland.

In november mochten we als KOVA een opleiding verzorgen in het Asbestcentrum Limburg. Dit centrum in Horst is een initiatief van Bouwmensen en men zorgt met moderne, goede en praktijkgerichte opleidingen voor voldoende opgeleide en gekwalificeerde vakkrachten in de bouwbranche.

 

Lees verder

Reacties uit de plaagdierenmarkt...

Geschreven door Ineke Kries in de categorie Opleidingen.

Reacties uit de plaagdierenmarkt... Op dinsdag 27 november 2018

De afgelopen week hebben we aan een aantal mensen gevraagd hoe ze de nieuwe  plaagdieropleidingen van KOVA  ervaren. De insteek van praktijkgericht, actief leren, veel interactie met de deelnemers en eigenlijk op een andere manier leren, kun je wel van tevoren bedenken maar komt het ook zo over? 

Lees verder

Unieke nascholing voor de plaagdierenbranche bij KOVA

Geschreven door Ineke Kries in de categorie Opleidingen.

Op dinsdag 2 oktober 2018

KOVA is dit jaar gestart met opleidingen voor de plaagdierenbranche. Binnen deze branche zie je de verschuiving van bestrijding naar beheersing. Het voorkomen van plaagdieren zorgt voor minder schade en risico's voor bedrijfsprocessen. Deze mindset vraagt om andere nascholingen. 

 Zo hebben wij een unieke nascholing in samenwerking met Colbrand gemaakt: Inspecteren en auditeren in een foodomgeving'. Colbrand is producent van bekende broodbelegmerken, ontbijtgranen en siropen. 

Bekijk hier ons introductiefilmpje.

Deze nascholing vindt plaats op 16 oktober en 12 december bij Colbrand in Utrecht.

 

Lees verder

Wijzigingen Arbeidsomstandighedenbesluit en de effecten voor de asbestsector Op woensdag 18 juli 2018

Op gezette tijden wordt nagegaan of de regelgeving op Arboterrein nog klopt. Dat heeft geleid tot de voorgelegde wijziging van het Arbo-besluit. Deze wijzigingen zijn 5 juli 2018 gepubliceerd en de einddatum voor consultatie is 2 augustus 2018.

De wijzigingen in het Arbeidsomstandighedenbesluit hebben deels tot doel om uitsluitend technische aanpassingen of correcties te realiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om wijzigingen in andere wetgeving, het laten vervallen van inmiddels uitgewerkte bepalingen of om wijzigingen die noodzakelijk zijn om de tekst in lijn te laten zijn met de Aanwijzingen voor de regelgeving.

Daarnaast is de tekst van een aantal bepalingen verduidelijkt. Dat betreft met name bepalingen over het uitbesteden van taken door certificerende instellingen, het gebruik van apparaten en beveiligingsmiddelen bij explosiegevaar, het voorkomen van valgevaar, over Veiligheidsinformatiebladen in relatie tot gevaarlijke stoffen en over aanvullende voorlichting en aanvullend onderricht aan werknemers voor wie gevaar bestaat voor blootstelling aan asbeststof.

Verder zijn enkele bestaande artikelen nader uitgewerkt of gewijzigd. Daarbij gaat het om de meldingstermijn van asbestverwijderingswerkzaamheden in geval van spoedeisende situaties, kraanmachinisten die asbest verplaatsen, maar ook over pauzes bij beeldschermwerk.

Een belangrijke wijziging welke we willen uitlichten is de eis voor (kraan-)machinisten

Lees verder

Voorstellen schema wijzigingen asbestsector

Geschreven door Henk Onderstal in de categorie Wet- en regelgeving.

Op vrijdag 15 juni 2018

Schemawijziging voorstellen Asbest

Door ASCERT is in een drietal voorlichtingsbijeenkomsten uitleg gegeven over de wijzigingsvoorstellen rond het schema voor de asbestsector. Men hoort nogal eens in den lande dat ASCERT de regels maakt en niet het Ministerie van SZW. KOVA geeft uitleg over de wijzigingsvoorstellen. Maar we beginnen met u het traject hoe een schema tot stand komt uit te leggen.

Lees verder

KOVA breidt uit met opleidingen voor de plaagdierenbranche

Geschreven door Ineke Kries in de categorie Algemeen.

KOVA breidt uit met opleidingen voor de plaagdierenbranche Op donderdag 19 april 2018

Persbericht

KOVA breidt uit met opleidingen voor de plaagdierenbranche.

Vanaf deze maand biedt kennis- en opleidingscentrum KOVA opleidingen en nascholingsdagen aan voor de plaagdierenbranche vanuit Oosterbeek. Er is grote vraag onder plaagdierspecialisten naar een opleider die het totaal anders aanpakt: een toegankelijk theoretisch deel met vervolgens opdrachten in praktijksituaties. Dit wordt gecombineerd met e-learning. Door het volgen van de opleidingen kunnen plaagdierspecialisten beter inspelen op de veranderende wet- en regelgeving.

Lees verder

DOOR DE BOMEN HET ‘ASBESTBOS’ NIET MEER ZIEN.

Geschreven door Henk Onderstal in de categorie Algemeen.

DOOR DE BOMEN HET ‘ASBESTBOS’ NIET MEER ZIEN. Op maandag 16 april 2018

Afgelopen week zag ik twee berichten op internet. Het bericht met bovenstaande foto van Buienradar, aangaande het geringe zicht dat men op die dag zou hebben en het bericht over de asbestregelgeving. Deze laatste met een scala aan reacties.

Diverse mensen hebben me de afgelopen tijd gevraagd: “Henk, hoe zit het nu? Waarom zijn er zoveel regels en wie bepaalt nu wat? Na wat simpele uitleg (' u weet wel ... Gezond Boeren Verstand) waren de meeste mensen van mening dat het toch een zeer ingewikkelde materie is.

En dat is nu precies de uitdaging voor KOVA BV als Kennis- & Opleidingscentrum!

Lees verder

Informatiebijeenkomst MVK VKPM opleiding maandag 16 april in Oosterbeek Op maandag 9 april 2018

Op maandag 16 april aanstaande vindt de voorlichtingsbijeenkomst voor de komende opleiding MVK VKPM plaats in Oosterbeek. De bijeenkomst start om 16.00 uur. 

Investeer in jezelf en in je toekomst en kom ook.

Lees verder

Kan ik daar wat aan doen.....................?

Geschreven door Henk Onderstal in de categorie Algemeen.

Op dinsdag 20 maart 2018

Kan ik daar wat aan doen?

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd Postbus 51 ingesteld. Burgers konden met hun vragen en opmerkingen via postbusnummer 51 bij de overheid terecht. Vanaf de jaren zestig werden er ook spotjes op radio en televisie uitgezonden. Ook in die spotjes werd steeds verwezen naar het postbusnummer. Later werd het ook mogelijk om via een website en email vragen te stellen. De website is nu ook opgeheven.

Ik moest aan dat programma denken, kijkende naar de reacties op mijn Linkedin- post rond “ Verantwoord Opdrachtgeverschap binnen een gezonde en veilige werkomgeving”. Ik stelde dat het voor opdrachtgevers die te maken hebben met asbest in hun bouwwerken of objecten van belang was. Vaak denkt men: " Asbestbedrijven en hun mensen zijn gecertificeerd, dus zal het wel goed gebeuren".

 

Lees verder

Eerstkomende opleiding

Veiligheid voor operationeel leidinggevenden 1- daagse (VCA-VOL)

Schrijf je nu nog in!

21 jan. 2019

Wat doet KOVA

KOVA is het kennis- en opleidingscentrum voor het verantwoord leren werken in de asbest-, riool- en plaagdierenbranche.  

Meer over KOVA

asbest

Willekeurige opleiding

Asbestinstructie voor risicoklasse 1 werkzaamheden

Bekijk opleidingen

Meer informatie aanvragen

Bij KOVA kun je vrijblijvend informatie aanvragen over onze opleidingen, trainingen of wanneer je andere vragen hebt. Vul het formulier in zodat wij contact kunnen opnemen!

Bij het versturen van dit formulier verstrekt u persoonsgegevens aan ons.

Top